Tuesday, March 12, 2013

Para - para

Assalamualaikum.

Para para sakura? Para para paradise? *tiba2 sisi separa sedar terfikir nak layan Coldplay*

Paranoid. Aku terfikir nak buat book review hari ni tapi aku kuburkan niat sebab aku nak cakap pasal sesuatu yang aku rasa aku kena cakap. Internet pada aku makin hari makin menakutkan. Kau cuba fikir. Kau fikir. Dalam sehari berapa banyak masa kau tatap skrin sesuatu yang membawa kau pada internet? Kau tinggalkan PC kau beralih pada smartphone kau. Kalau tak ke laman sosial pun kau sibuk layan aplikasi itu ini.

Aku selalu cuba membayangkan hidup aku sebelum aku berkecimpung dalam bidang internet ni. Gila best rupanya. Hidup je aku, takde pun tercungap-cungap takde internet. Takde pun rasa dalam hati  - "Eh am I missing something here?" Baca buku, buat kerja sekolah, tengok TV. Takde masalah langsung. Hell, it was much better! I didn't involve in anything with anyone over some stupid shitty misunderstanding on the net that left me traumatised, didn't talk to random strangers and see things I wasn't supposed to see, didn't write blog posts I would regret writing a few years later and the list. goes. on.

Aku baru nampak satu post dekat Tumblr (mana lagi) pasal ada sorang ni dia memang betul2 nak tinggalkan Tumblr. Katanya: (Ini memang aku quote 100% daripada dia) "You guys should try out life without the internet. It's A+" And you know what people did? They made fun of the post. Not to a really bad extent - but still - the message they were trying to tell him is: "lol no." "are you kidding?" "fo real?" Before I would've snorted and do that thing where you slap your lips together. Yes the lip trill thing. But now no. We are spending too much time on the net, we constantly check our phones to check twitter, facebook and God knows what else. We seem to have this urge to upload every picture we have onto the net, yadda yadda. I feel the irony too, since I'm condemning the internet on the internet, but I have to get the message through.

I'm not also saying that we should all leave the internet for good - I admit that is quite impossible, since we've all immersed hella deep in this business, but it wouldn't hurt to distance yourself a little from it. Mak aku cakap internet ni sebagai benda sampingan je. "Cek2 e-mail sikit udohle. Nak release tension sejam dua cukuple." Dulu aku angguk je, masuk telinga kanan keluar telinga kiri. Tapi sekarang ni baru aku sedar betapa betulnya mentaliti mak aku. Serius aku cakap. Pernah aku cerita kat mak aku, "Ma, ada orang tu upload gambar dia pergi Jusco, sekali ngan barang2 yang dia beli,"
"Really? Kesian orang yang ada fb ni"


Dengan nama dan gambar aku bersepah kat internet, aku cuba betulkan keadaan. Gambar yang aku rasa tak... berapa... elok? aku mintak orang buang. Kalau aku je yang upload takpe, bila2 masa aku boleh buang. Ini tidak. Orang lain pun terbabit sama. Jadi kena mintak tolonglah dan pada yang bagi kerjasama tu terima kasihlah. Sebab mungkin pada kau takde apa pun, tapi pada aku ada maknanya. Jadi harapnya boleh respekla keputusan aku.

Apa yang kita tulis, gambar2 yang kita upload - selama-lamanya orang boleh access. Tak kirala benda tu dah bertahun-tahun, tetap akan ada juga. Menyesal weh kalau fikir balik. Tapi apa guna. Takde guna. Sepatutnya kita tak fikirlah apa orang nak kata. Yang kita fikir sekarang pandangan Tuhan pada kita. But still. Manusia. Perasaan malu dan paranoid tu tetap ada.

2 comments:

Puteri Sabrina said...

YES. Sangat setuju. boleh je hidup without internet. and kalau nak upload gambar setakat pegi shopping kat facebook tu, tak payahlah. kesian. :| *nasihat yang bagus (Y) :D*

Shafiqah Omar said...

gahah bukan kpiqah yang cakap! btw cuti nampaaak ;)